Slovácký Deník napsal ...

11.04.2022 17:00

SLOVÁCKÝ DENÍK CZ napsal …

Od fašanku do Velikonoc v Rochusu předvedli lidové tradice

 

Návštěvníci přírodního a kulturně historického areálu Skanzen Rochus nad slováckým hlavním městem Uherským Hradištěm se o druhém dubnovém sobotním odpoledni, den před Květnou nedělí, mohli nechat unášet programem s názvem Od fašanku do Velikonoc, aneb Lidové tradice od konce zimy do začátku jara.

Nejen masopust a Velikonoce byly předmětem povídání a ukázek tohoto programu. „Veřejnosti jsme po dvou covidových obdobích, z nichž to loňské bylo nejtvrdší, představili v sobotu odpoledne bez jakýchkoliv omezení zvyky, obyčeje, ale i řemeslné práce spojené s časem končící zimy a přicházejícího jara,“ nechal se slyšet ředitel Parku Rochus Jan Blahůšek.

O pohodovou atmosféru se na Rochusu postaraly členky folklorního souboru Cifra Lenky Kraváčkové, které vynášely smrtku či Mařenu. Za veselého zpěvu přinesly dom skanzenu létečko a předvedly velikonoční obchůzku. „Věřím, že dnes děvčata Mařenu opravdu ze skanzenu vymetla a o velikonočním třídenní si nejen na Rochusu všichni užijeme krásné a slunečné počasí,“ spřádal plány Jan Blahůšek.

Těšil se z bujaré nálady členů cimbálové muziky Špica, která vznikla v polovině roku 2017 ve Starém Městě. Pojmenování zmíněné cimbálové muziky je docela specifické, a to podle hospody Na Špici ve Starém Městě, kde je většina členů doma. Ve skanzenu vytvářela Špica po celé sobotní odpoledne krásnou atmosféru.

„Program Od fašanku do Velikonoc byl ideální pro všechny, kdo si chtěli udělat jasno v tom, co na Slovácku znamená masopust, půst, co je to pašijový týden a jak se slaví. A samozřejmě, jaké zvyky jednotlivá údobí v tomto bohatém kraji provázejí,“ informovala Veronika Židková z marketingu Parku Rochus.

V jednotlivých staveních skanzenu, v usedlosti z Boršic, Veletin a Tučap se návštěvníci dozvěděli různá povídání o masopustních zvycích, ale také o tradiční masopustní a velikonoční gastronomii. Nechyběly ani kreativní dílničky pro děti. Kluci i dospělí muži se nechali v usedlosti z Veletin zlákat k pletení pomlázek z vrbového proutí. Do tajů pletení žil, které mají hluboko vrostlé kořeny na slováckých vesnicích, je tentokrát zasvěcoval ostřílený etnograf Dalibor Svoboda.

V jednotlivých staveních skanzenu našli návštěvníci inspirativní nápady, jak si o Velikonocích vyzdobit svůj byt. Mohli nakouknout do tvůrčího procesu zdobitelek kraslic, a to Taťány Malinové z Uherského Hradiště, která vyfouknuté vaječné skořápky zdobila slámou, zatímco v rukou Marie Vlčkové z Uherského Ostrohu se rodily kraslice batikované a zelové. Jako jedna z mála českých tvůrkyň kraslic získala paní Vlčková od Ministerstva kultury ČR titul Nositelka tradice lidového řemesla.

 

Vydáno: 11. 4. 2022 Redaktor: Zdeněk Skalička Slovácký Deník CZ - Fotogalerie: Zdeněk Skalička

Zdroj: slovacky.denik.cz/zpravy_region/od-fasanku-do-velikonoc-v-rochusu-predvedli-lidove-tradice-20220411.html